NASA, James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen 12’den fazla galaksi fotoğrafından oluşan bir koleksiyonu yayınladı. Bu görsel hazine, kozmik varlıkların yapıları ve oluşumları hakkında çarpıcı yeni ayrıntılar sunuyor. Bilim insanları, bu yeni görüntülerin, galaksilerin yıldız oluşumu süreçlerini nasıl inşa ettikleri, sürdürdükleri ve tamamladıkları konusunda önemli bilgiler sağlayabileceğine inanıyor.
Yayınlanan görüntü serisi, 19 yakındaki galaksiyi oluşturan yıldızlar, gaz ve kozmik tozun detaylarını mükemmel bir çözünürlükle ortaya koyuyor. Bu karmaşık yapıların kökenlerini anlamak için araştırmacılara rehberlik edebilecek benzersiz ayrıntıları içeriyor.
Daha önce, gökbilimciler sarmal galaksileri çeşitli dalga boylarında, radyodan mor ötesi ışığa kadar çeşitli yöntemlerle incelemişti. Ancak şimdi, bilim insanları Webb teleskobu kullanarak bu galaksilerin yakın ve orta kızılötesi dalga boylarında çekilmiş en yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını elde etti.
Baltimore’daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden proje bilimcisi Janice Lee, “Webb’in yeni fotoğrafları olağanüstü. Aynı galaksileri onlarca yıldır inceleyen araştırmacılar için bile şaşırtıcı nitelikte” dedi.
Araştırmacılar, yeni fotoğrafların galaksilerin bir parçası olan kabarcık benzeri ve filament yapıların en küçük ölçeklere kadar çözüldüğünü ve yıldız oluşumu döngüsü hakkında önemli bir hikaye anlattığını söylüyor. Oxford Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Thomas Williams, “Ekibimiz, bu görüntülerdeki ayrıntı miktarına sürekli olarak şaşkınlık içinde” dedi.
Milyonlarca Yıldız James Webb Uzay Teleskobu ile Görüntülendi!
Webb’in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafından çekilen fotoğraflar, galaksilerin spiral kollarının bir parçası olan milyonlarca yıldızı mavi tonlarda parıldayan detaylarla yakaladı. Yıldızlar, bazıları spiral kollar boyunca yayılmış, diğerleri ise daha sıkı bir şekilde yıldız kümelerinde bir araya gelmiş durumda.
James Webb Uzay Teleskobu’nun Orta Kızılötesi Enstrümanı’ndan (MIRI) elde edilen veriler, yıldızların etrafındaki ve aralarındaki boşlukta parlayan tozu açığa çıkardı ve ayrıca henüz tam olarak oluşmamış yıldızları gösterdi.
Alberta Üniversitesi’nden fizik profesörü Erik Rosolowsky, “Bunlar, galaksilerdeki en yeni ve en büyük yıldızları bulabileceğimiz yerler” dedi.
Gönderilen teleskopun çektiği fotoğraflarda, araştırmacıların gaz ve toz içinde dev delikler açan patlayan yıldızlar tarafından yaratıldığına inandıkları büyük, küresel kabukların da görülebildiği belirtildi.
Astronomi profesörü Adam Leroy, “Yıldızlar milyarlarca ya da trilyonlarca yıl yaşayabilir. Tüm yıldız türlerini tam olarak listeleyerek, yaşam döngülerinin daha güvenilir ve bütünsel bir görünümünü oluşturabiliriz” ifadelerini kullandı.
Daha fazla bu tarzda içerik için web sitemize göz atabilirsiniz.