in

Eğitimde Dijital Dönüşüm: Öğrencilere Yeni Kapılar Açan Teknolojiler 

Eğitimde dijital dönüşüm, dijitalleşmenin tüm alanlarda etkisini hızla artırması ile öne çıktı. Dijital dönüşüm artık hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği günümüzde eğitim alanında da dijitalleşme yoğun bir şekilde bulunuyor.

Özellikle pandemi dönemi, dünya genelinde neredeyse tüm Eğitim ve Öğrenim Kurumlarını çevrimiçi ortamlara geçmeye zorladı. Bu dönemde ivme kazanan çevrimiçi ortamların kullanımı eğitimde dijitalleşmenin en yoğun olduğu dönem olarak karşımıza çıktı.

Bu haberimizin konusu: “Öğrencilere Yeni Kapılar Açan Teknolojiler”

Eğitimde Dijital Dönüşüm Nedir?

Eğitimde dijital dönüşüm, eğitim gören herkes için öğrenme deneyiminin ve ürünlerin dijitalleşmesi demektir. İnternet üzerinden zaman ve sınırı olmadan bilgi teknolojileri ile yapılan eğitim – öğretim yaklaşımıdır.  Bu yeni teknolojiyi sınıfa dahil etmek, öğrenci gereksinimlerini karşılamak için tasarlanmış bir sistemdir.

Eğitimde dönüşüm, yeni teknolojileri sınıfa dahil etmeyi ve öğrenciyi değerlendirme sürecini değiştirmeyi amaçlar. Ayrıca öğrenciyi takip etmeyi, ders içi öğrenci etkinliklerine kadar birçok uygulamayı içerir.

Öğrencilere Yeni İmkanlar Sunan Teknolojiler

Son yıllarda öne çıkan öğrencilere yeni kapılar açan gelecekte de sıkça duyacağımız teknolojiler hızla gelişmeye devam ediyor. İşte eğitimde dijital dönüşüm teknolojileri içerisinde öne çıkanlar!

1. Yapay Zeka Kullanımı

Yapay zeka öğretmenlerin iş yükünü hafifleten bir çok görevi üstlenen bir uygulamadır. Öğrenci değerlendirmesini objektif bir şekilde yapabilmektedir. Öğretmenin değişken duygu durumu tarafsız değerlendirme yapmasına izin vermeyebilir fakat yapay zeka tarafsız değerlendirme için ideal bir seçimdir. Yapay zeka uygulamaları sınavların sonuçlarını analiz edebilir, yeni dersler için konu materyalleri düzenleyebilir.

2. Online Eğitim

Zoom ve Skype gibi uygulamalar aracılığıyla online eğitim özellikle pandemi döneminde hızlı bir büyüme sağlamış ve tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Bu iki uygulama en popüler olanlarıdır. Bunun dışında eğitim kurumları da öğrenme yönetim sistemleri olarak adlandırılan kendi çevrimiçi sınıf sistemlerini oluşturarak web sitesi ve diğer platformlara entegre edebilirler.

3.Nesnelerin İnterneti (IoT)

Nesnelerin interneti teknolojisi, gerçek zamanlı iletişim ve veri aktarımı sağlayarak öğrenciler ve eğitim kurumları arasındaki bağlantıyı geliştirerek etkileşimi ve iletişimi artırmaktadır. IoT cihazları ile öğrencinin sınıfta olup olmadığını izlenebilir.

4.Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklikle 3 boyutlu bir gerçeklik sağlanması ile etkileşim artarak öğrencilerin derse olan ilgisi artarak konuyla daha çok ilgilenmelerine ve daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Sanal gerçeklik teknolojisi ile tarihi mekanlara sanal saha gezileri yapabilir veya uygulamalı bilimler ve tıp için yaparak öğrenmeyi kolaylaştırabilirler.

5. Akıllı Sınıflar

Dijital dönüşüm sadece online öğrenme kısmında gerçekleşmedi aynı zamanda yüz yüze öğrenmeyi de geliştirdi. Akıllı sınıflar bilgisayar, projektör, akıllı tahtalar vb. farklı işitsel ve görsel yardımcılar kullanarak öğrenme deneyimini iyileştiren bir teknolojidir. 

Eğitimdeki dijital gelişmelerden haberdar olmak için sitemizi takip edebilirsiniz.