Yiyecek denince akla ilk gelen şey şüphesiz Türk mutfağıdır. Yunanlıların bizim dediği ama aslında tarihe bakınca bize yani Türklere ait olan 8 yiyeceği sizler için derledik. Not: Karnınız acıkabilir!
Türkiye ve Yunanistan, tarih boyunca birbirlerine komşu olarak yaşamış, kültürel etkileşim içerisinde olmuş ve bu süreçte birçok benzerliği paylaşmışlardır. Ancak, bazı konularda özellikle de mutfak kültürü söz konusu olunca, komşuluk ilişkileri başka bir boyuta ulaşmış, birçok tartışma yaşanmış ve yaşanmaya da devam ediyor.
Bu içeriğimizde, Yunanlıların Türk mutfağından esinlendiği ya da kaba tabirle çaldığı bazı yiyecekleri ele alacağız. Bu tarz ilgi çekici içerikler için sitemizi takip edebilirsiniz.
Türk ve Yunan Mutfağı Neden Bu Kadar Benziyor?
Türk ve Yunan mutfağının benzer özellikler taşımasının temel sebebi tarihsel ve coğrafi faktörlerdir. Yüzyıllardır süren komşuluk, ticari ve kültürel ilişkiler, her iki toplumu her anlamda birbirine yakınlaştırmıştır. Bu durum mutfaklara kadar yansımıştır.
Bu etkileşimin bir sonucu olarak ortaya çıkan yemeklerden bazıları, adeta sınırları zorlayarak Yunan mutfağına adapte edilmiştir. Örneğin, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan kebap çeşitleri, Yunan mutfağında farklı sunumlarla karşımıza çıkmaktadır. Diğer yemekleri de aşağıdaki listede görebilirsiniz.
Türk Mutfağından Alınan Yunan Yemekleri
Yunanlıların en çok sahiplendikleri yiyeceklerin başında baklava geliyor. O kadar sahiplenmişler ki adına bile “baklavas” demişler.
Tatlılardan devam ediyoruz. Bizim yıllardır lokma dediğimiz tatlı Yunanistan’da loukoumades olmuş.
Görünce insan “Bari adını değiştirseydiniz” demeden geçemiyor.
Yaz günlerinin vazgeçilmezi cacık…
Yunanlılar ismini zorlaştırmış olsalar, içine bol bol sarımsak katsalar da görüntüsünden bizden aldıkları belli oluyor. Karşınızda “tzatziki”.
Bizim dolma Yunanistan’da “Dolmades” olarak biliniyor.
Dondurma kaplarının içinde herkese hayal kırıklığı yaşatan ama yiyenin daha çok yemek istediği yaprak sarmamız Türk ve Yunan mutfaklarının en çok tartıştığı yemeklerin başında geliyor.
Diğer yemeklerdeki isim yaratıcılığı köfteye de yansımış. “Keftedes”
Küçükken kimsenin yemediği, büyüyünce herkesin en sevdiği yemeklerden biri biber dolması.
Yunanlılar kendisine “Gemista” diyor.
İsmi değişse de görüntüsü ve tarifi değişmeyenlerde bugün. Şiş kebabı- Souvlakia
Dünyanın dört bir yanı en çok da Almanlar dönerin bizim olduğunu bilir.
Zaten siz Greek Gyro’nuzu yanık seviyorsunuz galiba?
Türk ve Yunan mutfağı arasındaki bu gastronomik etkileşim, aslında komşuluk ilişkilerindeki derin bağları ve kültürel benzerlikleri vurguluyor. Ancak yemeklerdeki bu benzerlikler zaman zaman tatlı atışmalara da neden oluyor.
Daha fazla bu tarzda içerik için sitemizi inceleyebilirsiniz.